Useful shortcuts for vi editor

Wednesday 4 May 2011

WEKA ile Daire Fiyatını Tahmin Etme

Lineer Regresyon (Doğrusal Eğri Uydurma) Analizi ile WEKA yazılımı yardımıyla 7 veri satırına sahip veri setimizde daire fiyatına ait formülsel tahmini araştıracağız.

Veri madenciliği uygulamalarında özellikle üniversitelerde ve eğitim yapılan kurumlarda üzerinde proje geliştirilen WEKA yazılımını kullanacağız.

WEKA yazılımına geçmeden önce veri setimize bir göz atalım. (Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakarak sizde aynı şekilde ev.afff dosyası oluşturabilirsiniz.)


Ekran görüntüsünde, ev.afff uzantılı dosyamızda WEKA yazılımının anlayacağı şekilde veriler tanımlandığını görmekteyiz. 6 adet niteliğe ve 7 adet veri satırına sahibiz.

WEKA yazılımında bu afff uzatıntılı dosya ile satisFiyatı niteliğine ait tahmin formülünü bulmaya çalışacağız.

Öncelikle WEKA yazılımını bilgisayarımıza indirerek olayımıza başlayalım.
Yükleme işlemi bittiğine göre ev.afff uzantılı dosyamızı WEKA yazılımına bütünleşik açarsak şu şekilde bir ekran görüntüsüyle karşılaşmamız kuvvetle muhtemeldir. J


Şimdi madenciliğe başlayalım. Sınıflandırma yöntemlerinden biri olan Lineer Regresyon Analizini (Doğrusal Eğri Uydurma) kullanacağız.


Sınıflandırma işlemine başlamak için Start düğmesine basmamız yeterli.


Sınıflandırma sonucunda;

satisFiyatina ait formülümüzü bulmuş durumdayız. Korelasyon katsayısı 0.9945 ile epey yüksek çıktı. Bu iyiye işaret, demek ki niteliklerimiz birbirlerine sımsıkı bağlılar. J

Mutlak ve mutlak karesel hatanın yüksek çıkmasının bir önemi bulunmamakta ve önemli olan bizim için bağıl hatanın (hata yüzdesi) önemlidir. Bu değer de yüzde 13 lerde çıkmıştır. Nispeten iyi bir sonuç elde ettiğimiz söylenebilir.

Veri madenciliğinde WEKA ile Lineer Regresyon Analizi yaptınız. İyi çalışmalar J

İlham : Sultan Turhan J