Useful shortcuts for vi editor

Sunday, 11 September 2011

IP PBX Cihazlarına Genel Bakış

Bu yazıda PBX (Private Branch Exchange) cihazlarının ne işe yaradıklarını kısaca anlatmaya çalışacağım.

PBX’ler, genellikle ofisdeki telefon hatlarını birbirine bağlamak ve yönlendirme amacıyla kullanılır. Diğer bir deyişle, ofisde şirkete özel bir santraldir. Kısaca, fiziksel hat hizmeti veren şirketten alınan hat sayısına bağlı olarak dış telefon networküne bağlanan, iç networkde de cihazın kapasitesine bağlı olarak kullanıcıların arasındaki hat geçişlerini otomatik olarak sağlar. Örneğin 5 hatlı 250 kullanıcılı bir pbx cihazında; dış networke en fazla 5 kullanıcı, iç networkde de en fazla 250 kullanıcı bu cihazdan faydalanabilir.

Pbxleri kabaca Normal PBX (yalnızca fiziksel telefon hattı) ve IP PBX (ayrıca IP bazlı diğer network hatları) olarak ayırabiliriz.

Normal PBX – eski sistem

PSTN/PLMN ağından gelen Circuit Switching (TDM/FDM) kullanan cihazlardan gelen çağrıları (yalnızca ses) ilgili kişilere yönlendirebilen, değiş-tokuş ettirebilen bir cihazdır.

IP PBX – yeni sistem

PSTN/PLMN ağı ile birlikte diğer ağlardan gelen devre-paket anahtarlama kullanan cihazlardan gelen (ses + video) çağrılarını ilgili kişilere yönledirebilen, değiş-tokuş ettirebilen bir cihazdır. IP telefonlar gibi cihazlardan (IP core network) gelen veriler VoIP üzerinden gatewayler yardımıyla haberleşme sağlanır.

İyi çalışmalar. J